Es presenta Missió ALBA, el nou projecte educatiu del Sincrotró ALBA
El Sincrotró ALBA, l'única font de llum de sincrotró d'Espanya, llança el projecte educatiu Missió ALBA. Veurà la llum aquest curs escolar i podran participar fins a 250 classes de 5è i 6è de primària d'escoles de tot Espanya.
El Sincrotró ALBA ha presentat avui el seu nou projecte educatiu Missió ALBA en un acte que ha comptat amb la presència de la seva directora, Caterina Biscari, així com alguns membres de l'equip científic del Sincrotró que participen en el projecte. Missió ALBA ha tingut una gran acollida entre la comunitat educativa i ja compta, de moment, amb més de 70 professors inscrits d'escoles de Catalunya, Madrid, Canàries, València, Navarra i Aragó.
Amb la llum de sincrotró, l'equip de l'ALBA analitza com és la matèria i les seves propietats i ara convida a fer-ho als nens i nenes. En paraules de Caterina Biscari, "l'interès per la ciència i la tecnologia neix des de petits" i d'aquí la motivació del Sincrotró ALBA per llançar aquest projecte, que pretén "despertar la vocació científica i conscienciar la societat de la necessitat de la ciència ", segons Biscari.
Els professors poden seguir inscrivint les seves classes a www.misionalba.es fins al 19 d'octubre. El projecte es llança per primera vegada aquest curs escolar 2018-2019 i podran participar, de forma totalment gratuïta, fins a 5.000 alumnes. Els continguts de Missió ALBA responen a les exigències del currículum oficial per a aquesta etapa educativa, incloent una guia didàctica adaptada per a cada comunitat autònoma.
Misionalba.es allotja quatre laboratoris virtuals: matèria, força, energia i llum. Sota el lema de fer visible l'invisible, en cada etapa el personal científic i tècnic del Sincrotró planteja un repte als equips participants, una incògnita científica que la classe investigarà experimentant a l'aula. Seguint les instruccions de l'equip del Sincrotró, els alumnes hauran de trobar la resposta científica al repte i, si encerten, podran passar a la següent etapa fins arribar a la meta final de la Missió ALBA.
La Missió començarà el 8 de gener i al llarg de les següents setmanes equips de tot Espanya intentaran resoldre-la al mateix temps, i al final, com tota missió, tindrà la seva recompensa. Videoconferències amb el personal científic que els ha animat a experimentar, material promocional de la Missió i la visita dels investigadors a l'escola seran alguns dels premis que es sortejaran entre els equips que hagin aconseguit superar cada etapa i arribin a la meta.
Amb aquest projecte, el Sincrotró ALBA busca apropar la ciència als alumnes de primària de tot el país, fomentar vocacions científiques transmetent una visió propera, positiva i motivadora de la ciència i de les professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), oferir als docents recursos per treballar la ciència per projectes i de manera experiencial i donar a conèixer entre la comunitat educativa la tasca científica del Sincrotró ALBA. El Sincrotró ofereix una eina perfecta per cobrir els continguts del currículum científic de primària d'una manera pràctica i vivencial.
Impulsat pel Sincrotró ALBA, Missió ALBA compta amb el suport de l'Obra Social "La Caixa" i ha estat produït en col·laboració amb la cooperativa Eduxarxa.