ACABA MISSIÓ ALBA 22-23 I OBRIM LES INSCRIPCIONS PEL CURS VINENT
Amb el final del curs escolar arriba també el final de la 5ª edició de Missió ALBA, que ha tingut una molt bona acollida i ha comptat amb la participació de 14.495 alumnes, 484 mestres, 678 classes i 292 escoles repartides per tot el territori espanyol.
Com cada any, alumnes i docents han valorat molt positivament l’impacte del projecte a les aules per la seva capacitat de motivació i foment de l’aprenentatge. Segons han contestat els propis alumnes a les enquestes de valoració, la seva participació als reptes els ha portat a aprendre moltes coses sobre la llum, però també a gaudir de la ciència i a descobrir les pròpies habilitats científiques. Pel que fa als docents, han valorat especialment l’enfocament vivencial que té el projecte, així com la possibilitat que ofereix als nens i nenes de conèixer de prop un centre de recerca pioner a Europa com és el Sincrotró.
Des del passat mes de novembre, els i les participants de cada equip-classe, han anat resolent els enigmes científics d’un dels dos reptes disponibles: El poder de la Llum i Fes visible l’invisible. Han superat les 4 etapes-laboratoris en què es divideix cada repte i han investigat i seguit el mètode científic per donar resposta a les incògnites plantejades en cadascuna d’aquestes etapes per part del personal científic i tècnic del Sincrotró.
Ara Missió ALBA obre les inscripcions per al curs 23-24, durant el qual les classes de 5è i 6è de primària que participin en la 6ª edició del programa podran resoldre també les incògnites dels dos reptes i desenvolupar els experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia, la llum i les seves propietats per tal d’arribar a la meta i completar el desafiament.
A través dels experiments proposats pel personal d’ALBA a la plataforma virtual, els nens i nenes podran entrar dins el món de la investigació i treballar la ciència relacionada amb el Sincrotró. També podran conèixer aquest centre de recerca i alguns dels seus membres de ben a prop, ja que al final de cada laboratori se celebrarà un sorteig de premis gràcies al qual els joves podran realitzar videotrucades amb el personal d’ALBA.
A més a més, al juny, com a colofó final de la missió, se celebrarà un directe a YouTube, on els estudiants podran xerrar i fer preguntes pel xat als investigadors i investigadores de l’ALBA que els han guiat al llarg dels laboratoris.
La participació en el programa és totalment gratuïta i es desenvolupa a través d’internet per eliminar barreres geogràfiques entre les escoles. Els continguts que s’hi inclouen han estat específicament dissenyats per a treballar de manera pràctica, significativa i vivencial l’àrea de coneixement del medi i encaixen perfectament amb el nou currículum i el treball per situacions d’aprenentatge.
El professorat que vulgui apuntar-hi la seva classe pot fer-ho a través de la pàgina de registre d’aquest web. La nova missió començarà el pròxim 6 de novembre i equips de tota Espanya estaran intentant resoldre-la al mateix temps, cosa que segons els mestres participants d’altres edicions, "és per als alumnes una experiència que els fa sentir part d’alguna cosa més gran".